Сергей Нилус
Повесть о пяточисленных молитвах
От времен апостольских христиане всех веков, приступая ко всякому труду, начинали его мо-литвою, а окончание его тоже освящали молит-венным славословием Господу, о Нем же живем, и движемся, и есмы. Поступим же и мы так с тобой, мой боголюбивый читатель!
Но не имея дара творческой молитвы, вспом-ним и запечатлеем в своей памяти то, что неког-да вознеслось ко Господу из вдохновенного бла-годатью Всесвятого Духа сердца великого молит-венника Русской земли, иже во святых отца нашего Димитрия, митрополита Ростовского и Ярославского. Я уверен, что и для тебя, как и для меня, предлагаемая твоему вниманию «По-весть о пяточисленных молитвах» — творение ве-ликого святителя, будет радостной и многопо-лезной новинкой, особенно по тем дивным обетованиям, которые она в себе заключает.
Так прослушай эту повесть, дорогой мой чи-татель! Я уверен, что ты не посетуешь на меня за то, что предлагаемое в этой «повести» новое — не мое и не новое, а только основательно и на-крепко позабытое. Прости, что я встряхнул ею пыль веков: но эта пыль святая...
Один старец от богоносных отцов, стоя на молитве и быв в восторге, слышал глас Господа нашего Иисуса Христа, глаголющий с Пречистою и Пресвятою Богородицею, Материю Сво-ею,
рекши к Ней:
— Рцы Мне, Мати Моя, колико болезней наибольших, живущи на свете, претерпела еси Мене ради?
И рече Пресвятая:
— Сыне и Боже Мой! Наибольших пять болез-ней Тебе ради претерпела: первая — егда услышала от Симеона Пророка, еже имел еси убиен быти; вторая — егда, ищущи Тебе во Иерусалиме через три дня, Тя не видела семь; третья — егда Тя пой-мана и связана от жидов услышала; четвертая — егда Тя на кресте между разбойниками Распятого видела; пятая — егда Тя видела во фобе полагаема.
И рече к Ней Господь:
— Глаголю Тебе, Мати Моя: аще кто каждую болезнь Твою на каждый день прочтет с молитвою Моею, сие есть «Отче наш» и Архангельское обра-дование, сие есть «Богородице Дево, радуйся» — за первую болезнь дам ему познание грехов и жаление о них; за вторую — дам ему всех грехов проще-ние; за третью — возвращу ему добродетели его, чрез грехи изгабшие; за четвертую — напитаю его, при смерти его, Телом и Кровию Моею Божествен-ною; за пятую — явлюся ему Сам при смерти его и прииму душу его в живот вечный. Аминь.
По видению этого богоносного старца святи-телем Димитрием Ростовским было сложено ни-жеследующее молитвословие.
Начало к сим пяточисленным молитвам.
«Слава Тебе, Христу Богу моему, не погу-бившему мя грешного со беззаконьми моими, но -даже доселе грехом моим потерпевшему».
Поклон.
«Сподоби, Господи, в день сей без греха со-хранитися нам; даруй ми, Господи, да ни сло-вом, ни делом, ни помышлением прогневаю Тя, Создателя моего, но вся дела моя, советы и по-мышления да будут во славу Пресвятого Имени Твоего».
Поклон.
«Боже, милостив буди мне, грешному, во всей жизни моей; во исходе моем и по кончине моей не остави мене».
Поклон.
Сие, падши ниц на земли, глаголи: «Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, приими умершаго мя душею и умом, приими мя грешнаго, блудни-ка, сквернаго душею и телом, отыми неприязнь бесстудную и не отврати лица Твоего от мене, не рцы, Владыко: не вем, кто еси, но вонми гласу моления моего: спаси мя, яко имеяй множество щедрот и не хощеши смерти грешника. Не остав-лю же Тя, Создателя моего, и не отступлю от Тебе, дондеже послушаеши мя и даси всем грехом моим прощение, молитв ради Пречистыя Матери Твоея, предстательствы Честных Небесных Сил Бесплотных, Святаго, славнаго Ангела Храните-ля моего, Пророка же и Предтечи Твоего, Крес-тителя Иоанна, богоглаголивых апостол, святых и добропобедных мученик, преподобных и бого-носных отец наших и всех Твоих святых, помилуй и спаси мя грешного. Аминь».
Царю Небесный. Трисвятое. Отче наш. Яко Твое есть Царство и Сила, и Слава во веки, аминь. Богородице Дево, радуйся.
По сем: Молитва 1-я.
«О Мати Милосердая, Дево Марие, аз греш-ный и непотребный раб Твой, воспоминаючи
Твоя болезни, егда Ты услышала еси от Симеона Пророка о немилостивном убиении Сына Твое-го, Господа нашего Иисуса Христа, приношу сию Тебе молитву и Архангельское обрадование, при-ими в честь и память болезней Твоих и умоли Сына Твоего, Господа нашего Иисуса Христа, да да-рует ми познание грехов и жаление о них».
Поклон.
Молитва 2-я.
Отче наш. Яко Твое есть Царство. Богоро-дице Дево, радуйся.
«О, Богоблаженная и Пренепорочная Отро-ковице, Мати и Дево, приими от мене, грешна-го и непотребнаго раба Твоего, сию молитву и Архангельское обрадование в честь и память бо-лезни Твоея, егда позабыла Сына Твоего, Гос-пода нашего Иисуса Христа, в церкви и через три дни Его не видела еси; умоли Его и испроси у Него всех грехов моих прощение и оставление, Едина Благословенная».
Поклон.
Молитва 3-я.
Отче наш. Яко Твое есть Царство. Богоро-дице Дево, радуйся.
«О Мати Света, Преблагословенная Дево Богородице, приими от мене, грешнаго и непот-ребнаго раба Твоего, сию молитву и Архангельс-кое обрадование в честь и память болезни Твоея, егда Сына Твоего, Господа нашего Иисуса Хрис-та, поймана и связана слышала еси. Умоли Его, да возвратит мне добродетели, чрез грех изгиб-шие, да Тя, Пречистая, во веки величаю».
Поклон.
Молитва 4-я.
Отче наш. Яко Твое есть Царство. Богоро-дице Дево, радуйся.
«О милосердия Источниче, Дево Богороди-це, приими от мене, грешнаго и непотребнаго раба Твоего, сию молитву и Архангельское обра-дование в честь и память болезни Твоея, егда на кресте между разбойники видела еси Сына Твое-го, Господа нашего Иисуса Христа, Его же умо-ли, Владычице, да подаст ми дар милосердия Своего в час смерти моея и да напитает мя Телом и Кровию Своею Божественною, да Тя, Заступ-ницу, славлю во веки».
Поклон.
Молитва 5-я.
Отче наш. Яко Твое есть Царство. Богоро-дице Дево, радуйся.
«О надеждо моя, Пречистая Дево Богороди-це, приими от мене, грешнаго и непотребнаго раба Твоего, сию молитву и Архангельское обра-дование в честь и память болезни Твоея, егда видела еси Сына Твоего, Господа нашего Иисуса Христа, во гробе полагаема, Его же умоли, Вла-дычице, да явится мне в час смерти моея и да приимет душу мою в живот вечный. Аминь». Поклон.
«О Премилостивая Дево, Госпоже Богороди-це, чадолюбивая Горлице, небесе и земли Само-державная Царице, любезная Приемнице всех простирающих к Тебе свои мольбы, печальных Утешительнице, приими от мене, грешнаго и непотребнаго раба Твоего, пяточисленное мое сие моление, в нем же воспоминаю земныя и небес-ныя Твои радости, умильно вопиюща к Тебе сице: (Земные радости): Радуйся, Заченшая во чре-ве без семене Христа Бога нашего. Радуйся, во чреве без болезни Носившая Того. Радуйся, По-рождшая чудным смотрением. Радуйся, Воспри-имшая от волхвов-царей дары и поклонение.
Радуйся, яко обрела еси посреди учителей Свое-го Сына и Бога. Радуйся, яко Рождество Твое преславно из мертвых воста. Радуйся, Видевшая возносящегося Своего Создателя, к Нему же Сама душею и телом восшла еси.
(Небесные радости): Радуйся, девства ради Своего, паче Ангел и всех Святых Преславная. Радуйся, близ Пресвятыя Троицы Просияющая. Радуйся, Миротворице наша. Радуйся, Власти-тельнице, обладающая всеми Небесными Сила-. ми. Радуйся, паче всех дерзновение к Сыну и Богу Своему имущая. Радуйся, Милосердая Мати всем, к Тебе прибегающим. Радуйся, яко Твое веселие во веки не скончается!
И мне, недостойному, по неложному обе-щанию Твоему, в день исхода моего милостива предстани, да Твоим руководством управлен буду к горнему Иерусалиму, в нем же прославленно царствуеши с Сыном Твоим и Богом нашим, Ему же подобает всякая слава, честь и поклонение со Отцем и с Пресвятым Духом в бесконечные веки веков. Аминь.
От скверных устен моих и от мерзкого сердца, от нечистаго языка и от души оскверненной при-ими, Госпоже Царице, сие похваление, Радосте моя. Приими, яко же вдовий прияла еси две леп-ты, и даруй ми принести Твоей благости дар дос-тоин, о, Владычице моя, Пречистая Дево, Не-бесная Царице, якоже хочеши и волиши. Паче же и научи мя, что ми подобает Тебе, Матери Божией, глаголати и к Тебе, Единой грешных Прибежищу и Утешению. Радуйся, Владычице, да и аз многогрешный раб твой радостно зову Тебе, Всепетой Матери Христа Бога нашего. Аминь.
На Твой пресвятый образ взирая, яко истин-ную Самую Тя зрю Богородицу, верою сердечною и любовию от души припадаю и поклонякь ся с Предвечным на руку Твоею держимым Мла-денцем, Господом нашим Иисусом Христом, боголепно почитаю и молю Тя со слезами, по-крый мя Покровом Твоим от враг видимых и не-видимых, Ты бо род человеческий ввела еси в Царство Небесное. Аминь». По сем:
«Достойно есть, яко воистину...»
Слава и благодарение Господу за все!
***
Уже кончал я записывать эти святые молитвы великого святителя Димитрия, как пришла ко мне одна простенькая слепенькая старушка и, узнав-ши, что я пишу и уже кончаю «Повесть о пято-численных молитвах», сказала мне:
— Знаешь ли ты, трудник Божий, силу того, что ты пишешь?
— Знаю, бабушка, одно, что молитвы это , святые, и силу молитвы всякой знаю,— ответил я старушке.
— Ну так вот,— сказала она мне,— послушай, что я тебе скажу: жила в Костроме у нас барыня одна, а звать — Сарра Димитриевна, госпожа Турыгина. Богатейшая она была барыня и моя благодетельница. У нее был в Костроме дом боль-шой, что теперь под Духовной семинарией, да и капитал у ней был значительный. Так вот, ког-да у нее умер муж, то она все свое имущество распродала, а капитал обратила в наличные де-нежки, а денежки эти самые поворотила на дела богоугодные. Вишь, собор-то Бабаевский: в нем ровнехонько, как копеечка одна, ее сто тысяч сидит... И пошла после того моя барыня Сарра ( Димитриевна, благодетельница, в Горицкий девичий монастырь, где и поднесь живет великой молитвенницей и затворницей; годков-то ей те-перь близ девяноста, а то и поболе.
Пришла когда Сарра Димитриевна в Гориц-кий монастырь, чу*, то посетил ее Господь ве-ликой Своей милостью: ослепла моя Сарра Ди-митриевна на оба глазочка. И позавидовал ей враг нашего спасения, и взялся люто нападать на нее, рабу Божию; и стала всего бояться Сарра Димит-риевна. Мышка ли проскочит, мушка ли про-звенит, а то и нет ничего, а Сарру Димитриевну такой страх берет, что и деваться некуда... И пожалела ее одна древняя старушка-монахиня, и стала читать ей на каждый день пяточисленные-то молитвочки святителя Димитрия Ростовского: весь страх той-то, весь у Сарры Димитриевны и прошел... Вот, батюшко ты мой, какова сила этой молитвы-то великой!
Да послужит же мой малый труд в наше лю-тое и многобедственное время всякого страха во утешение и успокоение сердца моего православ-ного и верующего читателя!
С. Нилус
СИЛА БОЖИЯ И НЕМОЩЬ
ЧЕЛОВЕЧЕСКАЯ
|